Tort cu Irish Cream și fructe
Tort
cu Irish Cream și fructe
Am
pregătit pentru onomastica mea (Sf. Ioachim și Ana), un tort cu 2 blaturi: unul
cu morcov, altul Red Velvet, pe care le-am tăiat în câte două foi, pentru a
alterna culorile. Am umplut tortul cu cremă de ciocolată cu Irish Cream, l-am
îmbrăcat în frișcă și mascarpone și l-am decorat cu multe fructe, pentru că tot
am găsit zilele acestea la piață fructe de tot felul, chiar și căpșuni și
zmeură și chiar foarte aromate!
Timp de pregătire: 3 h
Timp de coacere: 20 min
Porții: 16
Diametru forme de copt: 18 cm
Ingrediente:
Pentru blatul cu morcov:
4 ouă L,
5 ml
îndulcitor,
Un praf
de sare,
50 g
morcov,
50 ml
ulei,
110 g
făină albă,
7 g praf
de copt,
Pentru blatul Red Velvet:
4 ouă L,
5 ml
îndulcitor,
Un praf
de sare,
1
lingură (10 ml) oțet,
50 ml
ulei,
70 ml
Sana 3,8% grăsime,
7 g praf
de copt,
½ linguriță
colorant alimentar gel roșu,
1
linguriță cu vârf (5 g) cacao,
140 g
făină albă,
Pentru însiropat:
300 ml
apă,
½ linguriță pudră de vanilie Bourbon,
1 pară,
50 ml
vin alb,
Pentru crema cu Irish Cream:
300 ml
frișcă lichidă,
180 g
ciocolată de cofetărie 52% cacao,
2
plicuri ceai negru cu Irish Cream,
125 g
cremă mascarpone,
Pentru crema albă:
200 ml
frișcă lichidă,
250 g
cremă mascarpone,
Pentru decor:
1
strugure alb,
1
strugure rozé,
1 caisă,
1 pară,
1 măr,
Căpșuni,
după gust,
Zmeură,
după gust,
Dantelă de
zahăr-frunze
Mod de preparare:
Blatul cu morcov:
Bați spumă,
cu mixerul, albușurile cu sarea și îndulcitorul, adaugi pe rând gălbenușurile,
uleiul, morcovul dat pe răzătoarea mică, amestecând. La final încorporezi
praful de copt și făina, omogenizând cu o spatulă.
Blatul Red Velvet:
Bați spumă,
cu mixerul, albușurile cu sarea și îndulcitorul, adaugi pe rând gălbenușurile, oțetul,
uleiul, sana și amestecând după fiecare ingredient. Adaugi praful de copt,
colorantul și cacaoa și de aici amesteci cu o spatulă. Apoi adaugi făina în mai
multe etape și omogenizezi.
Pentru însiropat:
Fierbi pe
foc mic câteva minute apa cu vinul alb, vanilia și para. Lași la răcit.
Pentru crema cu Irish Cream:
Pui pe
baie de abur un bol din sticlă termorezistentă, în care pui frișca lichidă. Când
aceasta s-a înfierbântat (verifici să te frigă la deget), pui unul-două
pliculețe de ceai negru cu Irish Cream. Pregătit separat ca ceai, mi s-a părut
puternic și am folosit numai un plic la frișcă, însă când am gustat frișca, mi
s-a părut slabă aroma, așa că am mai pus un pliculeț. Așadar, adaptează aroma
după gustul tău!
Scoți
plicurile de ceai din frișcă și adaugi ciocolata, verificând ca frișca să frigă
încă. Dacă e nevoie, încălzești iar vasul cu apă pentru a obține baie de aburi.
Amesteci
din când în când, iar după ce s-a topit ciocolata, îndepărtezi vasul cu cremă
de sursa de aburi și îl lași 5 minute la temperatura camerei, apoi dai vasul la
frigider până se răcește bine (aprox 15 minute).
Bați cu
mixerul până ce amestecul devine cremos, apoi încorporezi și mascarponele.
Crema albă:
Bați cu
mixerul frișca lichidă, mai moale, adaugi mascarponele și omogenizezi.
Montare:
Tai fiecare
blat în câte două foi și le însiropezi.
Montezi tortul
astfel: foaie de blat, cremă cu Irish Cream, cremă albă, alternând culorile de la
blaturi. Ai grijă să păstrezi din crema albă și pentru decor.
Decor:
Îmbraci și ornezi tortul în crema albă rămasă și decorezi cu fructe și dantela de zahăr. Eu am pregătit o dantelă de zahăr pe un șablon cu frunze, cu o zi înainte.
Poftă Bună!
Rețeta video:
La multi ani cu sanatate si la multe retete delicioase!
RăspundețiȘtergereOlivia
Vă mulțumesc foarte mult!
ȘtergereToate cele bune!
Cu drag,
Anca