Pâine spirală, în două culori
Pâine spirală, în două culori
O pâine în
două culori, cu sfeclă roșie, cu împletituri spiralate. În secțiune, arată ca
un cozonac. Colorată cu sfeclă roșie, își păstrează culoarea la exterior, iar în
interior capătă o culoare frumoasă de piersică.
Timp de pregătire: 3 h 20 min
Timp de coacere: 50 min
Porții: 10
Ingrediente:
Aluatul alb:
200 ml
apă,
1
linguriță sare,
20 ml
ulei de măsline,
300 g
făină albă,
5 g
drojdie uscată,
Aluatul roz:
200 ml
apă,
150 g piure
de sfeclă roșie,
1 ½
linguriță sare,
20 ml
ulei de măsline,
460 g
făină albă,
5 g
drojdie uscată,
În plus:
2 lingurițe
ulei (pentru uns),
150 ml
apă
Mod
de preparare:
Aluatul alb:
Pui în
bolul de la mixer/robot apa, uleiul, sarea, făina, faci o gropiță în făină și
pui drojdia. Amesteci și frămânți până obții un aluat moale, elastic, omogen.
Transferi aluatul într-un bol uns cu puțin ulei și acoperi cu folie alimentară.
Aluatul roz:
Procedezi
la fel și cu aluat roz, adăugând mai întâi apa, apoi piureul de sfeclă roșie
(adică sfecla fiartă, răcită și pasată cu blenderul de mână), sarea, uleiul.
Adaugi făina, faci din nou o gropiță și pui drojdia. Amesteci și acest aluat
până devine omogen, elastic. Îl transferi și pe acesta într-un bol uns cu ulei
și acoperi cu folie.
Lași
cele două aluaturi la dospit până își dublează volumul (la mine a durat aprox 2 ore și 30 de minute).
Întinzi
fiecare aluat pe masa presărată cu puțină făină.
Așezi
aluatul roz peste cel alb, decupezi și ajustezi astfel încât să se suprapună
bine.
Lași
pâinea la dospit 30 de minute.
Din cauza conținutul de sfeclă, are tendința să fie mai umed acest aluat, de aceea trebuie copt mai mult. Ungi pâinea cu apă și o dai la cuptorul preîncălzit, pentru 50 de minute, la foc mic (150°). Când dai pâinea la cuptor, introduci în cuptor și un vas mic (o crăticioară) cu puțin apă, pe care îl îndepărtezi, după ce se evaporă apa. Astfel, crusta va fi moale (ține cont că acele împletituri se vor face crocante altfel).
Truc pentru o pâine moale: când
scoți pâinea din cuptor, o ungi cu apă și o învelești cu prosoape de bucătarie,
ca să o aburești și să se păstreze moale.
Poftă Bună!
Rețeta video
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!