Pâine spirală, în două culori

 

Pâine spirală, în două culori

 

O pâine în două culori, cu sfeclă roșie, cu împletituri spiralate. În secțiune, arată ca un cozonac. Colorată cu sfeclă roșie, își păstrează culoarea la exterior, iar în interior capătă o culoare frumoasă de piersică.

 

Timp de pregătire: 3 h 20 min

Timp de coacere: 50 min

Porții: 10

 

Ingrediente:

Aluatul alb:

200 ml apă,

1 linguriță sare,

20 ml ulei de măsline,

300 g făină albă,

5 g drojdie uscată,

 

Aluatul roz:

200 ml apă,

150 g piure de sfeclă roșie,

1 ½ linguriță sare,

20 ml ulei de măsline,

460 g făină albă,

5 g drojdie uscată,

 

În plus:

2 lingurițe ulei (pentru uns),

150 ml apă

 

Mod de preparare:

Aluatul alb:

Pui în bolul de la mixer/robot apa, uleiul, sarea, făina, faci o gropiță în făină și pui drojdia. Amesteci și frămânți până obții un aluat moale, elastic, omogen. Transferi aluatul într-un bol uns cu puțin ulei și acoperi cu folie alimentară.

 

Aluatul roz:

Procedezi la fel și cu aluat roz, adăugând mai întâi apa, apoi piureul de sfeclă roșie (adică sfecla fiartă, răcită și pasată cu blenderul de mână), sarea, uleiul. Adaugi făina, faci din nou o gropiță și pui drojdia. Amesteci și acest aluat până devine omogen, elastic. Îl transferi și pe acesta într-un bol uns cu ulei și acoperi cu folie.

 

Lași cele două aluaturi la dospit până își dublează volumul (la mine a durat aprox 2 ore și 30 de minute).


 

Întinzi fiecare aluat pe masa presărată cu puțină făină.

Așezi aluatul roz peste cel alb, decupezi și ajustezi astfel încât să se suprapună bine.


Rulezi cele două aluaturi împreună, până la jumătate. Aluatul rămas îl decupezi după plac. Eu am tăiat fâșii groase și le-am răsucit (ca pe sărățele).


Abia acum rulezi aluatul până la capăt, ai grijă să vină modelul în sus. Transferi aluatul într-o tavă de pâine, pregătită cu hârtie de copt mai înaltă (ca la cozonac), astfel încât în procesul de coacere, aluatul să se umfle în sus, nu în lateral.

 

Lași pâinea la dospit 30 de minute.


Din cauza conținutul de sfeclă, are tendința să fie mai umed acest aluat, de aceea trebuie copt mai mult. Ungi pâinea cu apă și o dai la cuptorul preîncălzit, pentru 50 de minute, la foc mic (150°). Când dai pâinea la cuptor, introduci în cuptor și un vas mic (o crăticioară) cu puțin apă, pe care îl îndepărtezi, după ce se evaporă apa. Astfel, crusta va fi moale (ține cont că acele împletituri se vor face crocante altfel). 

Truc pentru o pâine moale: când scoți pâinea din cuptor, o ungi cu apă și o învelești cu prosoape de bucătarie, ca să o aburești și să se păstreze moale.



Poftă Bună!

Rețeta video

Comentarii