Rulouri cu aluat cu untura si crema de vanilie

 

Rulouri cu aluat cu untură și cremă de vanilie

 

Am pregătit aceste rulouri cu aluat cu untură și cidru și le-am umplut cu cremă de vanilie. O rețetă tradițională de Crăciun, de familie, pe care o îndrăgesc.

 

Timp de pregătire: aprox 1 h 40 min

Timp de gătire: 5 min

Timp de coacere: 20 min 

 

Ingrediente:

pentru aluat:

500 g făină 550,

300 g untură,

150 ml cidru,

1 linguriță rasă sare;

2 ouă,

5 g praf de copt,

 

În plus:

100 g făină pentru blatul de lucru,

2 linguri untură pentru uns foaia,

1 ou pentru uns rulourile,

 

Pentru crema de vanilie:

300 ml lapte,

2 gălbenușuri,

Un praf de sare,

5 ml îndulcitor,

1 linguriță extract de vanilie Bellbake (Lidl),

40 g făină albă,

40 g unt

 

Mod de preparare:

Aluatul:

Pui într-un vas încăpător untura (la temperatura camerei), sarea, cidrul, ouăle și amesteci bine. Adaugi făina, praful de copt și omogenizezi.

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și frămânți până obții un aluat suficient de consistent pentru a putea fi întins, dar încă pufos.

Întinzi aluatul în foaie potrivită ca grosime, o ungi cu untură (o singură dată) și o împăturești.  Dai aluatul la frigider 30 de minute. Apoi îl scoți de la rece, îl întinzi în foaie și îl împăturești de încă 2 ori, ținând cont să-l dai la frigider după fiecare împăturire.

Când ai terminat, îl lași la frigider peste noapte.

 

Rulourile:

Întinzi aluatul într-o foaie mare sau o tai bucăți mai mici ca să lucrezi mai ușor.

Tai din foaia de aluat fâșii lungi. Înfășori fiecare fâșie pe câte un rulou/cornet de tablă pentru patiserie uns cu grăsime înainte.

Așezi rulourile într-o tavă pregătită cu hârtie de copt.

Ungi  fiecare rulou cu ou bătut și dai tava cu rulouri la cuptor, la foc mediu, până când acestea devin aurii (aprox 20 min).

 

Pentru crema cu vanilie:

Într-o crăticioară pui laptele cu gălbenușurile, sarea, îndulcitorul, vanilia, și făina și amesteci cu un tel. Fierbi pe foc mic până când amestecul se îngroașă ca o budincă. Dai de pe foc, încorporezi untul și lași la răcit.

Umpli rulourile cu cremă. 




Poftă Bună!

Comentarii