Pască tradițională

Pască tradițională

 

Povestea unui păști începe sub mâinile care-o plămădesc cu dragoste, îi dau forma și cununa, continuă în cuptorul unde prinde culoare și aromă, ca să ajungă în farfuria ta, a mea, a celor dragi!

Am învățat să fac pască alături de mama, așa că pentru mine pasca e tradițională, e dulce, parfumată, are aromă de copilărie cu note de lămâie și vanilie. Când simți că aroma ei cuprinde toată casa, știi că vine Paștele.

Am pregătit această pască cu îndulcitor. Pentru aluat, am folosit unt de la Cris-Tim, iar pentru umplutură, am folosit urdă, smântână 25% grăsime de la Cris-Tim, vanilie.

Am copt-o într-o formă de copt mai joasă, ca să iasă frumos împletiturile. Ca orice pască tradițională, aceasta se coace numai în formă rotundă, iar împletiturile se fac în 3 vițe pentru cunună, în 2 pentru cruce.

Se cunosc lactatele de la Cris-Tim, pasca ieșind fină și deosebit de gustoasă!

 

Dacă ai și tu o rețetă preferată de pască, intră în LactoChef și înscrie rețeta ta pe link-ul din bio pentru șansa de a câștiga premii acordate în luna aprilie: coșuri cu produse, alte premii ale campaniei și în final titlul de LactoChef!

LINK ÎNSCRIERE LACTOCHEF:

https://grup.cristim.ro/lactochef

grup.cristim.ro

 

Timp de pregătire: 1h

Timp de dospire: 1h 20 min

Timp de coacere: 1 h la 150°C

Diametru formă de copt: 26 cm

Porții: 12

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

15 g drojdie proaspătă,

150 ml lapte,

3 ouă,

1 lingură îndulcitor pudră,

½ linguriță coajă de lămâie,

80 g unt Cris-Tim,

400 g făină albă 000,

1 linguriță sare,

 

Pentru umplutură:

1 ou,

50 g îndulcitor pudră,

300 g urdă,

180 g smântâna 25% grăsime Cris-Tim,

1 linguriță extract de vanilie,

 

În plus:

60 g făină pentru blatul de lucru

1 ou, pentru uns

 

Mod de preparare:

Aluatul:

Pui în laptele cald și amesteci bine.

Pui în bolul de la mixer drojdia și o sfărâmi, adaugi laptele cald peste ea. Adaugi ouăle, îndulcitorul, ½ linguriță coajă de lămâie, untul, apoi făina cu sarea. Frămânți un aluat de consistență moale, neted, omogen (aprox 5 minute la robot).

Lași la dospit până își dublează volumul.



Umplutura:

Pui într-un bol urda cu oul, îndulcitorul, urda, smântâna, vanilia și amesteci bine.

 

Montare & Coacere:

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și mai frămânți doar cât să-i dai formă. Împarți aluatul în 2 bucăți, una mai mare și una mai mică.

Întinzi primul aluat în foaie potrivită ca grosime, pentru bază, o transferi într-o formă de copt de 26 cm diametru unsă cu ulei. O ungi cu ou, însă numai pe margine.


Întinzi cel de-al doilea aluat, din el formezi cordoane. Le împletești astfel: în 3 vițe pentru cunună, în 2 vițe pentru cruce.


Așezi cununa peste bază.

Adaugi umplutura și nivelezi frumos.

Ungi cununa cu ou. Așezi crucea și o ungi cu ou.




Dai pasca la cuptorul preîncălzit la foc mic (150 °C) pentru aprox o oră.






Poftă Bună!

Rețeta video:




 

Mă puteţi găsi şi pe:

facebook: AncutsaCuisine

tiktok: ancutsacuisine

instagram: anncutsa

youtube: Ancutsa Cuisine

Comentarii