Cozonac cu nuci, cacao si rahat
Cozonac cu nuci, cacao și rahat
Îmi place să
pregătesc tot felul de dulciuri și
prăjituri pentru sărbători. Dar Crăciunul nu e Crăciun fără cozonac, așa că
acesta e în fruntea listei cu preparate. Îmi place mirosul aluatului și felul
cum prinde formă, îl umplu cu dragoste și nuci și mirodenii, îl verific cât a
mai dospit, apoi aștept cu nerăbdare să se coacă… Aroma sa e fantastică. Am folosit
făină Raftul Bunicii specială pentru cozonac, care are un conținut ridicat de
proteine și este perfect pentru un aluat bogat (cu multe ingrediente și timp
mare de dospire).
Timp de pregătire: aprox 2h
Timp de coacere:
50 min
Ingrediente:
Pentru aluat:
400 ml lapte cald,
1 lingură zahăr,
1 linguriță
coajă de lămâie,
30 g drojdie proaspătă,
5 ouă,
Aprox 900 g făină
Raftul Bunicii pentru cozonac,
½ linguriţă sare,
100 ml ulei
pentru frământat,
pentru umplutură:
6 linguri nucă
măcinată,
4 linguri zahăr,
1 lingură cacao
neagră,
Rahat asortat,
În plus: 1 ou
pentru uns.
Mod de preparare:
Pui în bolul de la mixer laptele cald, zahărul, coajă de lămâie, drojdia și amesteci. Adaugi ouăle, făina, apoi faci o gropiță în făină și pui sarea. Ai grijă ca sarea să nu intre în contact cu drojdia. Adaugi uleiul și frămânți până obții un aluat de consistență medie, pufos, omogen.
Ungi cu ulei. Acoperi cu folie alimentară şi lași
la crescut până îşi dublează volumul.
Într-un castron
amesteci nucile măcinate cu zahărul și cacaoa.
Presari făină pe
masa de lucru şi transferi aluatul. Îl mai frămânți doar cât să-i dai formă. Împarți
aluatul în două bucăţi.
Procedezi la fel
cu celălalt aluat.
Pui cele două
aluaturi unul lângă altul și le răsucești.
Transferi cozonacul
în tava pregătită cu foaie de copt şi mai lași la crescut cam o jumătate de oră.
Ungi cu oul bătut bine.
Dai cozonacul la cuptorul preîncălzit, la foc mediu în primele 20 de minute, apoi la foc mic încă 30 de minute (sau până se rumenește frumos).
Când este gata, îl
acoperi cu un prosop de bucătărie, iar după ce se răcește, îl poți felia.
Poftă Bună!
Rețeta video:











Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!