Cozonac cu nuci, cacao si rahat

 

Cozonac cu nuci, cacao și rahat

Îmi place să pregătesc  tot felul de dulciuri și prăjituri pentru sărbători. Dar Crăciunul nu e Crăciun fără cozonac, așa că acesta e în fruntea listei cu preparate. Îmi place mirosul aluatului și felul cum prinde formă, îl umplu cu dragoste și nuci și mirodenii, îl verific cât a mai dospit, apoi aștept cu nerăbdare să se coacă… Aroma sa e fantastică. Am folosit făină Raftul Bunicii specială pentru cozonac, care are un conținut ridicat de proteine și este perfect pentru un aluat bogat (cu multe ingrediente și timp mare de dospire).

 


Timp de pregătire: aprox 2h

Timp de coacere: 50 min

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

400 ml lapte cald,

1 lingură zahăr,

1 linguriță coajă de lămâie,

30 g drojdie proaspătă,

5 ouă,

Aprox 900 g făină Raftul Bunicii pentru cozonac,

½ linguriţă sare,

100 ml ulei pentru frământat,

 

pentru umplutură:

6 linguri nucă măcinată,

4 linguri zahăr,

1 lingură cacao neagră,

Rahat asortat,

 

În plus: 1 ou pentru uns.

 

Mod de preparare:

Pui în bolul de la mixer laptele cald, zahărul, coajă de lămâie, drojdia și amesteci. Adaugi ouăle, făina, apoi faci o gropiță în făină și pui sarea. Ai grijă ca sarea să nu intre în contact cu drojdia. Adaugi uleiul și frămânți până obții un aluat de consistență medie, pufos, omogen.


 Ungi cu ulei. Acoperi cu folie alimentară şi lași la crescut până îşi dublează volumul.

 

Într-un castron amesteci nucile măcinate cu zahărul și cacaoa.

 

Presari făină pe masa de lucru şi transferi aluatul. Îl mai frămânți doar cât să-i dai formă. Împarți aluatul în două bucăţi.

Întinzi primul aluat în foaie grosuţă, presari jumătate din amestecul cu nuci. Presari rahatul tăiat bucățele. 


Rulezi, sigilând marginile cu degetele.


Procedezi la fel cu celălalt aluat.

Pui cele două aluaturi unul lângă altul și le răsucești.

Transferi cozonacul în tava pregătită cu foaie de copt şi mai lași la crescut cam o jumătate de oră. Ungi cu oul bătut bine.

Dai cozonacul la cuptorul preîncălzit, la foc mediu în primele 20 de minute, apoi la foc mic încă 30 de minute (sau până se rumenește frumos).


Când este gata, îl acoperi cu un prosop de bucătărie, iar după ce se răcește, îl poți felia.

 








Poftă Bună!

Rețeta video:



Comentarii