Tort Ceainic cu flori și ceșcuțe


Tort Ceainic cu flori și ceșcuțe

Pentru nepoțica mea, Efi, care a împlinit 4 anișori de curând, am pregătit un tort Ceainic, cu ceșcuțe, ca-n poveștile cu zâne. Am ales un blat alb, cremă de căpșuni, cremă de zmeură, făcute în casă, iar pentru un decor magic, am pregătit și ceșcuțe de ceai (rețeta aici). Nepoțica mea a fost încântată, iar bucuria ei a meritat tot efortul.

Ingrediente:
Blaturile:
10 ouă M,
250 g făină,
7,5 ml îndulcitor lichid,
160 ml ulei,
10 g praf de copt Dr. Oetker,

Siropul:
400 ml apă,
5 ml îndulcitor,
1 linguriță esență de vanilie,

Sosul de zmeură:
4 linguri dulceață de zmeură,
3 linguri apă,

Sosul de căpșuni:
500 g căpșuni,
5 ml îndulcitor,
5 linguri apă,

Cremele de zmeură și căpșuni:
250 g cremă mascarpone,
200 ml frișcă lichidă,
Sosul de zmeură preparat anterior,
6 linguri din sosul de căpșuni preparat anterior,


Decorațiuni de ciocolată:
40 g ciocolată neagră pentru cofetărie,

Decor:
250 g cremă mascarpone,
200 ml frișcă lichidă,
10 ceșcuțe de ciocolată (rețeta aici),
1 lingură cacao (cu conținut scăzut de grăsime) Dr. Oetker,
Flori de napolitană Dr. Oetker,
Perle de zahăr Dr. Oetker,
Mure proaspete,
Fluturi de napolitană,
1 trandafir de cacao din napolitană

Mod de preparare:
Blaturile: se bat albușurile spumă, cu mixerul, se adaugă îndulcitorul, apoi gălbenușurile și uleiul,  făina și praful de copt, omogenizând. Din compoziția rezultată (1 kg cântărită) se coc mai multe foi, în forme de copt rotunde de dimensiuni diferite, pregătite cu foaie de copt. Se lasă la răcit.

Siropul: se fierb pe foc mic, apa cu îndulcitorul, pentru aprox 5 minute, se dau de pe foc, se lasă la răcit și se adaugă esența de vanilie.

Sosul de zmeură:
Pentru acesta, se desfac 4 linguri de dulceață de zmeură, într-o crăticioară cu 3 linguri de apă, fierte pe foc mic, până scad un pic (aprox 4 minute), și amestecate cu blenderul, apoi strecurate (sau nu, depinde dacă vă deranjează sâmburii sau nu).

Sosul de căpșuni:
Pentru că am găsit pe piață căpșuni proaspete, am cumpărat câteva pentru a pregăti un sos de căpșuni. Sosul este suficient pentru mai multe rețete. La acest tort, am avut nevoie doar de 6 linguri din acest sos, însă puteți folosi cât vă place. Așadar, se spală căpșunile, se pun într-o crăticioară cu 5 ml îndulcitor lichid și 5 linguri de apă. Se fierb pe foc mic, până scad un pic (aprox 6 minute), apoi se dau la blender.


Cremele:
Se amestecă crema mascarpone cu mixerul, se adaugă frișca lichidă, se continuă amestecarea până devine cremoasă.
Pentru crema de zmeură: jumătate din compoziția de mascarpone și frișcă se amestecă împreună cu sosul de zmeură.
Apoi, pentru crema de căpșuni, se amestecă cealaltă jumătate de compoziție (mascarpone și frișcă) cu 6 linguri de sos de căpșuni.

Montare:
Se însiropează delicat blaturile, pentru a nu se destrăma și pentru a putea susține forma unui ceainic. Se montează astfel: pe un suport de carton sau un platou se așază un blat mic, jumătate din crema de căpșuni, un blat mai mare, jumătate din crema de zmeură, blat mare, a doua jumătate din crema de căpșuni, blat mic. Crema de zmeură rămasă se folosește la decor. În acest stadiu, se poate modela și ajusta forma tortului astfel încât să arate ca un ceainic.

Decor:
Se amestecă crema mascarpone cu mixerul, se adaugă frișca lichidă, se continuă amestecarea până devine cremoasă. Se îmbracă tortul cu această cremă albă, iar ce rămâne din cremă se amestecă împreună cu o lingură de cacao. Se decorează cu flori de napolitană, perluțe din zahăr și motive decorative.
Capacul ceainicul se îmbracă în crema de cacao, se adaugă un trandafir de napolitană (care va fi moțul ceainicului). Se dă la frigider până a doua zi.


Decorațiunile de ciocolată: gura și mânerul
Se topește pe baie de abur ciocolata neagră, se toarnă într-un pos și se desenează gura (jgheabul) și mânerul (toarta) ceainicului, pe o tavă cu hârtie de copt. Se pun și scobitori pentru mai mult sprijin. Se dau la congelator până a doua zi.

A doua zi, se adaugă la ceainic și gura și mânerul de ciocolată.

Sugestie de servire: ceșcuțele sunt opționale, pot fi migăloase, dar sunt un deliciu atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Timp de pregătire: 5 h
Timp de gătire: 1 h
Porții: 15







Poftă Bună!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!