Tort Ceainic cu flori și ceșcuțe
Tort Ceainic cu flori și ceșcuțe
Pentru
nepoțica mea, Efi, care a împlinit 4 anișori de curând, am pregătit un tort
Ceainic, cu ceșcuțe, ca-n poveștile cu zâne. Am ales un blat alb, cremă de
căpșuni, cremă de zmeură, făcute în casă, iar pentru un decor magic, am pregătit și ceșcuțe de ceai (rețeta aici). Nepoțica mea a fost încântată, iar bucuria ei a meritat tot efortul.
Ingrediente:
Blaturile:
10 ouă M,
250 g făină,
7,5 ml îndulcitor
lichid,
160 ml
ulei,
10 g praf
de copt Dr. Oetker,
Siropul:
400 ml apă,
5 ml îndulcitor,
1 linguriță esență de vanilie,
Sosul de zmeură:
4 linguri
dulceață de zmeură,
3
linguri apă,
Sosul de căpșuni:
500 g
căpșuni,
5 ml
îndulcitor,
5
linguri apă,
Cremele de zmeură și căpșuni:
250 g
cremă mascarpone,
200 ml
frișcă lichidă,
Sosul de
zmeură preparat anterior,
6 linguri
din sosul de căpșuni preparat anterior,
Decorațiuni de ciocolată:
40 g
ciocolată neagră pentru cofetărie,
Decor:
250 g
cremă mascarpone,
200 ml
frișcă lichidă,
10
ceșcuțe de ciocolată (rețeta aici),
1
lingură cacao (cu conținut scăzut de grăsime) Dr. Oetker,
Flori de
napolitană Dr. Oetker,
Perle de
zahăr Dr. Oetker,
Mure
proaspete,
Fluturi
de napolitană,
1
trandafir de cacao din napolitană
Mod de preparare:
Blaturile: se bat albușurile spumă, cu
mixerul, se adaugă îndulcitorul, apoi gălbenușurile și uleiul, făina și praful de copt, omogenizând. Din compoziția
rezultată (1 kg cântărită) se coc mai multe foi, în
forme de copt rotunde de dimensiuni diferite, pregătite cu foaie de copt. Se lasă la răcit.
Siropul: se fierb pe foc mic, apa cu
îndulcitorul, pentru aprox 5 minute, se dau de pe foc, se lasă la răcit și se
adaugă esența de vanilie.
Sosul de zmeură:
Pentru
acesta, se desfac 4 linguri de dulceață de zmeură, într-o crăticioară cu 3
linguri de apă, fierte pe foc mic, până scad un pic (aprox 4 minute), și
amestecate cu blenderul, apoi strecurate (sau nu, depinde dacă vă deranjează
sâmburii sau nu).
Sosul de căpșuni:
Pentru
că am găsit pe piață căpșuni proaspete, am cumpărat câteva pentru a pregăti un
sos de căpșuni. Sosul este suficient pentru mai multe rețete. La acest tort, am
avut nevoie doar de 6 linguri din acest sos, însă puteți folosi cât vă place.
Așadar, se spală căpșunile, se pun într-o crăticioară cu 5 ml îndulcitor lichid
și 5 linguri de apă. Se fierb pe foc mic, până scad un pic (aprox 6 minute), apoi
se dau la blender.
Cremele:
Se
amestecă crema mascarpone cu mixerul, se adaugă frișca lichidă, se continuă
amestecarea până devine cremoasă.
Pentru crema de zmeură: jumătate din compoziția de
mascarpone și frișcă se amestecă împreună cu sosul de zmeură.
Apoi, pentru crema de căpșuni, se amestecă
cealaltă jumătate de compoziție (mascarpone și frișcă) cu 6 linguri de sos de
căpșuni.
Montare:
Se
însiropează delicat blaturile, pentru a nu se destrăma și pentru a putea
susține forma unui ceainic. Se montează astfel: pe un suport de carton sau un
platou se așază un blat mic, jumătate din crema de căpșuni, un blat mai mare,
jumătate din crema de zmeură, blat mare, a doua jumătate din crema de căpșuni,
blat mic. Crema de zmeură rămasă se folosește la decor. În acest stadiu, se
poate modela și ajusta forma tortului astfel încât să arate ca un ceainic.
Decor:
Se
amestecă crema mascarpone cu mixerul, se adaugă frișca lichidă, se continuă
amestecarea până devine cremoasă. Se îmbracă tortul cu această cremă albă, iar
ce rămâne din cremă se amestecă împreună cu o lingură de cacao. Se decorează cu
flori de napolitană, perluțe din zahăr și motive decorative.
Capacul
ceainicul se îmbracă în crema de cacao, se adaugă un trandafir de napolitană
(care va fi moțul ceainicului). Se dă la frigider până a doua zi.
Decorațiunile de ciocolată: gura și
mânerul
Se
topește pe baie de abur ciocolata neagră, se toarnă într-un pos și se desenează
gura (jgheabul) și mânerul (toarta) ceainicului, pe o tavă cu hârtie de copt.
Se pun și scobitori pentru mai mult sprijin. Se dau la congelator până a doua
zi.
A doua
zi, se adaugă la ceainic și gura și mânerul de ciocolată.
Sugestie de servire: ceșcuțele sunt opționale, pot fi
migăloase, dar sunt un deliciu atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.
Timp de
pregătire: 5 h
Timp de gătire:
1 h
Porții:
15
Poftă Bună!
Un tort minunat, ca-n povești!
RăspundețiȘtergere