Prăjitura Antonie
Prăjitură Antonie
Toată
lumea știe că nu sunt fană ciocolată (când fac prăjituri ciocolatoase, e pentru
că îi iubesc mult pe ai mei, iar eu
mănânc mai puțin) și că vanilia e preferata mea, oricum, oricând, dar pentru că
le promisesem alor mei o prăjitură trio choco, am căutat o soluție avantajoasă
:P Așa am făcut această prăjitură cu blat pufos, de vanilie (cu vanilia din
cămara Bucătărașului, pentru care îi mulțumesc), un blat ce nu necesită
însiropare, 3 creme de ciocolată (albă, cu lapte, neagră), dar mai subțiri. Ei,
și ca să fiu și eu mulțumită, pentru decor am folosit glazura oglindă rămasă de
la tortul caramel.
În funcție
de preferințele voastre pentru ciocolată, puteți folosi ciocolata neagră tip
cuvertură (sau ciocolată pentru gătit) de 56% cacao sau peste 70 % cacao, iar
eu pentru că nu sunt așa fană ciocolată, am folosit primul sortiment.
La mulți ani sărbătoriților, de Sf. Antonie (17 ianurie)
Ingrediente:
Blat:
5 ouă M,
Un praf
de sare,
2,5 ml
îndulcitor,
140 ml
ulei,
100 g (5
linguri) făină,
5 g praf
de copt,
5 g
vanilie pudră,
5
linguri apă rece,
Crema de ciocolată albă:
50 g ciocolată
albă,
50 ml
frișcă lichidă,
80 g brânză
mascarpone,
Crema de ciocolată cu lapte:
50 g ciocolată
cu lapte,
50 ml
frișcă lichidă,
80 g brânză
mascarpone,
Crema de ciocolată neagră:
50 g
cuvertură de ciocolată neagră 56% cacao,
50 ml
frișcă lichidă,
80 g brânză
mascarpone,
Decor:
50 ml
frișcă lichidă,
Choco sticks
cu mentă,
Choco sticks
cu cappuccino,
200 ml
glazură oglindă preparată altă dată -> rețeta aici: Tort cu glazură oglindă de caramel
Mod de preparare:
Blatul:
Se bat
spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul. Se adaugă,
rând pe rând, gălbenușurile, apa, uleiul, iar apoi făina amestecată cu praful
de copt și vanilia, omogenizând cu o spatulă, de jos în sus pentru a rămâne
compoziția aerată.
Se toarnă
compoziția într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul
preîncălzit, la foc mediu, pentru aprox 26 de minute.
Cremele:
Crema de
ciocolată albă: se topesc pe baie de abur frișca împreună cu ciocolata albă, se
omogenizează și se lasă la răcit.
Crema de
ciocolată cu lapte: se topesc pe baie de abur frișca împreună cu ciocolata cu
lapte, se omogenizează și se lasă la răcit.
Crema de
ciocolată neagră: se topesc pe baie de abur frișca împreună cu ciocolata neagră,
se omogenizează și se lasă la răcit.
Se bate brânza
mascarpone cu mixerul, până devine cremoasă, apoi se distribuie egal în cele 3 castroane
cu ciocolată, omogenizând.
Montare și Decor:
Pentru că
mie mi-a rămas glazură oglindă de la desertul anterior, am păstrat-o la
frigider, unde s-a închegat. De aceea, am desfăcut-o pe baie de abur și am
lăsat-o la răcit până la punctul în care se poate turna (adică 25 de grade).
Se scoate
hârtia de copt din tavă și se montează prăjitura în formă. Se întinde crema de
ciocolată neagră pe blat, apoi crema de ciocolată cu lapte, apoi cea albă. Se dă
la congelator 10 minute, după care se toarnă glazura oglindă. Se dă la frigider
30 de minute, pentru ca glazura să se închege puțin, apoi se decorează cu
frișca lichidă bătută cu mixerul, dar și cu sticksuri de ciocolată.
Detalii tavă
de copt: Eu am folosit o formă pătrată, de 20 cm, cu bază detașabilă.
Porții:
10 buc.
Timp de
coacere: 26 min
Timp de
pregătire: 2 h 30 min
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!